Activiteiten > Tentenkamp

Datum: 13 juli 2009 - 17 juli 2009
Tekst: Jikke van Herk

Hans Meijer Advies Tentenkamp 2009

Na tentenkamp 2008 sloot de begeleiding de week af, onder het genot van een hapje en een drankje. Er werd besloten op die bewuste vrijdagmiddag dat we in 2009 weer tentenkamp wilden organiseren en dat wij elkaar in januari zouden ontmoeten; Clarinda, Lindsay, Yvette, Arnold, Ingmar en Jikke. Voorwaarde was wel dat "de vergadering" ging gebeuren onder het genot van (weer) een hapje en een drankje! In januari was het zover, we kwamen bij elkaar in een gezellig restaurant aan de Voorstraat in ons dorp. We hebben die avond vreselijk gelachen en een heel goed overleg gehad, ja hoor tentenkamp 2009 is in de eerste week van de grote vakantie. Verder zijn we die avond niet meer gekomen. Sja helaas moesten we toen maar weer een afspraak maken. En ja, jullie raden het al: natuurlijk wel met eten erbij! Deze keer hadden we besloten om het gezellig bij Ingmar thuis te houden. De rijsttafels werden opgehaald, opgepeuzeld met daarbij een lekkere dorstlesser. Hier moet wel bij vermeld worden dat wij toen wel een behoorlijk programma gemaakt hebben met als thema circus! De dagindelingen werden besproken , wat willen we wel en...... wat willen wij voornamelijk niet :). Spontaan kwam er ook een ander idee naar boven tentenkamp voor de oudere jeugd. De kinderen uit de ploegen A,B en C zouden ook uitgenodigd worden voor de maandag en dinsdag. Alle brieven gingen de deur uit, en na verloop van tijd druppelden de eerste aanmeldingen binnen. Er kwamen van de oudste jeugd 9 aanmeldingen binnen, van de jeugd t/m 12 jaar hadden we 35 aanmeldingen! Logistiek leverde dit een probleem en wel dat we dus een tent tekort kwamen. Gelukkig mochten we de tent van Ingmar gebruiken en hebben wij via de familie Bom een tent gekregen, waar wij ze zeer erkentelijk voor zijn. Deze tent hebben we gebruikt voor opslag, omdat ook de kleedkamers niet toereikend waren met zoveel jeugd en hun tassen met kleding.

Op vrijdagmiddag 9 juli kwamen Arnold, Lindsay, Yvette en Jikke in de kantine bij elkaar om te gaan versieren. Nadat we na een half uur naar elkaar hadden zitten staren, en Lindsay zei: "Ik vind het thema heel leuk, maar ik weet echt niet hoe we moeten gaan versieren." Dat hadden we net nodig! Gelukkig is het allemaal goed gekomen en hebben we ons weer heerlijk uit kunnen leven. Vlak voor tentenkamp begon, werd bekend dat André ons ook kon komen helpen. Wat met 35 kids geen overbodige luxe was!

Op maandagmorgen 13 juli vroeg kwam de begeleiding op de Heuvelweg aan, de oudste jeugd kwam om 10.00 uur voor 2 enerverende dagen. Een aantal van ons zijn de boodschappen gaan doen. De rest is begonnen met het opzetten van de tenten. Toen die allemaal stonden, zijn we eerst gaan lunchen. Daarna zijn we allerlei spellen gaan doen, variërend van waterspellen en behendigheidsspelletjes tot teamspellen. 's Avonds stonden er pannenkoeken op het menu, 9 jongelui dan denk je dat je aan 7 pakken meel genoeg hebt, maar alles ging schoon op en................ze hadden eigenlijk nog wel meer gelust! Daarna hebben we nog meer spellen gedaan, film gekeken en toen was het tijd voor de dropping. We mochten het busje van familie van der Kamp gebruiken. Arnold heeft de ramen aan de buitenkant afgeplakt zodat ze niet konden zien waar ze heen gingen. Alle 9 kids werden om 23.30 in het busje "gepropt" en met Ingmar, Clarinda en Arnold voorin gingen ze op weg. Helaas werd Dewi, door het zeer rustige rijden van Ingmar, wagenziek ( snap je niet ;-)) en moest hij er eventjes uit. Gelijk werd natuurlijk ontdekt waar ze naar toe gingen. De 3 voorin waren natuurlijk ook niet van gisteren en ter plekke werd een nieuwe dropping zone verzonnen. Ze werden uiteindelijk bij Battenoord uit de auto gezet. "Oh, makkie we zijn zo thuis"......................nou dat zo thuis werd dus om 02.30! Nadat ze wel even een lichte verfrissing hadden gedronken bij de familie van den Hoek. Toen ze eindelijk terug waren in de kantine stonden er heerlijk warme snacks op tafel. Eindelijk tegen half 4 zochten ze hun bedje op. Gelukkig mochten ze van de begeleiding uitslapen (konden wij het ook)! 1 begeleider was bijdehand en heeft in zijn eigen bed thuis geslapen, flauw hoor :) . Maar ja, dat krijg je met mensen op leeftijd.

Dinsdagmorgen 14 juli waren sommige van de begeleiding toch wel vroeg op, want er stonden nog drukke dagen met veel te regelen op het programma. Tegen einde van de ochtend waren alle anderen ook weer fris en fruitig (kuch kuch). De kinderen hebben ons nog geholpen met het onkruid vrij maken van het terras, super! 's Middags om 14.00 zouden de jongere kinderen zich melden voor een paar dagen onvergetelijk tentenkamp 2009. De begeleiding hees zich in de verkleedkleren om iedereen te verwelkomen. Met een heuse circusdirecteur werden de ouders en kinderen verwelkomd. Toen de kinderen hun bedjes en alle spullen hadden ondergebracht, konden zij afscheid nemen van hun ouders en opa's en oma's. Jikke had ondertussen al de ouders/begeleiders ingelicht dat er vrijdagmorgen, bij het ophalen van de kinderen, eventueel een circusvoorstelling zou worden gegeven door de kinderen. De oudere jeugd en begeleiders gingen op pad voor de puzzelspeurtocht door het dorp. Het eerste deel was op de fiets. De fietsen werden achter gelaten bij de haven, om vandaar werd lopend de weg door het dorp te vervolgd. Onderweg kregen ze te drinken en een ijsje bij de Snackerij. Tijdens de speurtocht kregen de kinderen een appel en ei, dat zij tijdens de wandeltocht voor andere spullen moesten ruilen. Dit heeft tot geweldige taferelen geleid. Sommige hebben zelfs bij mensen in de tuin gezeten:) Ondertussen was Jikke in de keuken bezig om voor 50 man macaroni te maken. Helaas werd zij gebeld door Arnold om een meisje te komen halen die niet lekker geworden was. Quinty is later die dag ook naar huis gegaan, waar zij heel erg ziek geworden is. Hopelijk ben je er de volgende keer wel bij, meiske. Toen iedereen weer terug op de korfbal was, gingen we eten. Tijdens de puzzeltocht zijn er nog foto's gemaakt, welk team de gekste bekken konden trekken. De foto's hangen nu nog in de kantine. Binnen lag de "buit" uitgestald, die de kinderen hadden geruild. En het was verbazend wat sommige gekregen hadden. Iedereen die in het dorp mee gedaan heeft, echt geweldig bedankt! Na het eten zijn we met de kinderen allerlei spelletjes gaan doen. Daarna hebben we afscheid genomen van de oudste jeugd. De kids zijn gaan douchen, want later op de avond hadden we kampvuur. Gelukkig waren de marshmellows en worstjes net op, toen het begon te regenen. Aangezien ze toch allemaal schoon en moe waren, zijn ze naar hun tenten gegaan. Daarna was het aan de leiders om te gaan.......................juist: schoonmaken! Toen nog een afzakkertje en ook voor ons werd het bedtijd.

Woensdag 15 juli stond gepland als dagje uit. De kinderen kregen te horen dat we naar Drievliet ( te Rijswijk) zouden gaan. De ochtend werd begonnen met een stevig ontbijt, dat werd klaargemaakt door een aantal begeleiders. De anderen gingen de lunchpakketten klaar maken. Van de familie van Es hadden we weer heerlijke appels gekregen, dus ook die werden meegegeven. Met 8 auto's vol met kinderen gingen we op weg. Op het park aangekomen werden de spullen neergelegd bij de gereserveerde picknicktafels. De oudere kinderen mochten zelf op pad, en de kleintjes (wat ze dus echt niet leuk vonden) werden vergezeld door de begeleiders. Sommige kinderen hebben ons doen stuiteren van verbazing! In de meest enge, over de kop gaande schommelgevallen gingen zij wel 6 keer achter elkaar. Ik werd van het kijken ernaar al misselijk en draaierig. Ook 1 meisje (noem geen naam hoor Anouk), die altijd voorin moet zitten vanwege autoziekte, kon er geen genoeg van krijgen; een echte dare-devil. Ook sommige kleintjes die in apparaten mochten, waarvan zij qua grootte in mochten, vonden echt alles geweldig en kregen er geen genoeg van. Wij hebben allemaal, zowel de kinderen als de ouderen, een heerlijke dag gehad. Om 17.00 werd het sein gegeven dat we huiswaarts gingen. De dag zat er bijna op. Ondertussen waren door Erika en Clarinda alle spullen gehaald voor de barbecue. Uiteraard zijn de extra rijders/hulpen blijven eten. Het was een gezellige avond. 's Avonds na het eten hebben we nog allerlei spelletjes gedaan. Daarna was het terugkerende ritueel weer aan de beurt: douchen, omkleden en lekker naar bed, voor de begeleiding ook het zelfde ritueel, opruimen, schoonmaken, afzakkertje en ook naar bed.

Donderdag 16 juli werd een warme dag. We zijn begonnen met het overbekende en beruchte ontbijtspel. Bij de 1e tafel moeten de deelnemers een droog beschuitje eten en dan fluiten. Daarna bij de 2e tafel moesten ze een bekertje water te drinken, daarna door naar de 3e tafel waar zij een eitje moesten pellen. In de bak zitten tussen de gekookte eieren ook een paar rauwe eieren. Het is de bedoeling dat ze een eitje kapot te tikken tegen hun voorhoofd. En dan maar hopen dat je geen rauw ei pakt uit de eierenbak. Eindelijk kregen de kids hun echte ontbijt, met een heerlijk gekookt eitje. Ondertussen waren Jikke en Yvette onderweg om de gehuurde suikerspin machine te halen. Toen we daar stonden, vroeg de mevrouw nog: "Past het wel in uw auto?" Wij: "Tuuuuuuuuuuuuuurlijk! Pfffffffffff!" U raadt het al.......niet dus. Daar stonden we dan met ons goede gedrag. Tja, wat nu? Gelukkig was de machine in verschillende delen opgebouwd en hebben we alleen het gedeelte mee genomen waar het echt om ging, de bak waar je suikerspin mee draait. Daarna hebben Arnold, Clarinda, Yvette en Lindsay met de kinderen besproken hoe de circusvoorstelling er uit moest gaan zien. Er werd geknutseld, geoefend, gelachen, een beetje gemopperd maar heel erg enthousiast gereageerd. Wat was het toch een geweldige club kinderen. Eigenlijk ging dat allemaal heel vlotjes en zijn we later op de ochtend nog allerlei waterspelletjes gaan doen. Na de lunch was het toch wel erg lekker weer om te gaan zwemmen op het Havenhoofd. Alle kinderen werden dik ingesmeerd en daarna konden zij op weg om te gaan zwemmen. Jikke bleef achter om op de spullen te passen en kreeg onverwachts visite. Het werd een gezellige, warme middag, ondertussen kwamen de berichten binnen sijpelen dat het die nacht noodweer zou gaan worden. Toen iedereen terug kwam van het zwemmen, want het was alweer etenstijd, werden de andere begeleiders op de hoogte gesteld van het naderende noodweer. Wij besloten dat we de kinderen helemaal niets zouden laten weten, maar gingen ondertussen wel de tenten nakijken en extra vast sjorren. Wat niet weet, wat niet deert! Na de avondmaaltijd, patatjes met een kroket of frikadel, gingen we aan het werk voor de grote generale repetitie. Voor de ouders die het vrijdagmorgen gezien hebben, deze avond was echt helemaal super! De kinderen vonden het geweldig en hebben stinkend hun best gedaan. Wat ons opviel, er is geen kind wat niets gedaan heeft. Iedereen was erbij betrokken. Na afloop kreeg iedereen een suikerspin, het blijft ons elk jaar weer verbazen wat kinderen "weg kunnen stouwen". En dan vinden ze het ook nog gek dat wij na 4 suikerspinnen zeggen: "Nee hoor, je krijgt niet meer." Er is ook nog disco gehouden, maar de kinderen zijn toch aardig op tijd naar bed gegaan. Het was een drukke, warme dag geweest en dat is toch behoorlijk vermoeiend. Ook het feit dat het einde van de week naderde, maakt het dat de kinderen moe werden. In verband met het verwachte noodweer gingen: Arnold, Lindsay, Yvette en Clarinda ook op tijd naar bed, zodat zij bij de kinderen waren, mocht het gaan onweren en regenen. Ingmar ging alleen in de extra tent slapen, misschien dat zijn gesnurk het onweer kon verjagen! Aan de onderkant waren extra "luchtgaten", zodat het geluid weg kon. André en Jikke besloten om op te blijven, zij wisten dat het rond 03.00 los zou gaan barsten. Gelukkig is het allemaal vreselijk meegevallen en konden ook zij om 04.00 uur naar bed. 1 heel snel naar zijn eigen mandje thuis en ik heb, geloof ik, ook geslapen. Ik weet zelfs niet meer dat ik ben gaan liggen :) Misschien sta ik er nu nog............... Hoewel heel wat ouders die nacht bij de telefoon klaar zaten, hebben we gelukkig niemand hoeven te bellen.

Vrijdag 17 juli moesten wij met z'n allen om 11.00 klaar staan om de ouders te verwelkomen en om de voorstelling voor te bereiden. De weergoden waren ons gunstig gezind en de kinderen hebben de voorstelling helemaal kunnen uitvoeren. Alles is goed gegaan en zij hebben al hun kunsten kunnen vertonen aan de ouders en andere belangstellenden. Hierbij willen wij graag alle ouders bedanken voor het meehelpen opruimen en de grote schoonmaak brigade!! Echt super! In de loop van de middag was het net of er niets gebeurd was. Het is dat er wat vage, gele plekken in het gras achter gebleven waren, maar anders.........

Wij, Clarinda , Lindsay, Yvette, André, Arnold, Ingmar en Jikke willen graag de kinderen bedanken voor een heerlijke week tentenkamp:

Karen, Lenny, Pyke, Sven, Yorick, Ivo, Djoël, Jonathan en Dewi.

Milou, Quinty, Jara, Sanne, Femke, William, Annelijn, Milou, Thomas, Hans, Tygo, Sanne, Nicky, Brian, Yari, Glenn, Lisanne, Jacintha, Evelien, Evy, Chantel, Marieke, Wendy, Laura, Anouk, Frederique, Ard, Bastian, Veronique, Maaike, Jochem, Sharon, Lotte, Sanne, Eelco.

De rijders: Elly Quak, Gonny Kroon, Alianne van Welsenis.
Albert Hein vestiging: Gedempt Kanaal 99 bedankt voor het sponsoren van het brood.
De Hooge Heerlijkheid voor een heerlijke, verwende avond.

En: Hans Meijer Advies, die vele jeugdactiviteiten sponsort waaronder het tentenkamp.

Het mooiste compliment om te horen is: We komen volgend jaar weer!!!! Wij weten nu nog niet hoe de voortgang van het nieuwe complex is, maar onder voorbehoud: Tot volgend jaar; de eerste week van de grote vakantie!